En ektopisk graviditet er, når et befrugtet æg implanteres uden for livmoderen.

Denne type graviditet kan være livstruende for moderen og kræver normalt en akut operation for at fjerne ægget.

Der er mange grunde til, at en graviditet uden for livmoderen sker, men det er ofte forårsaget af skader på æggelederne fra bækkenbetændelse, tidligere operationer eller en seksuelt overført infektion.

Behandlingsmuligheder for ektopisk graviditet

Ektopiske graviditeter er ikke levedygtige og kan være livstruende, hvis de ikke behandles.

Ektopiske graviditeter opstår, når det befrugtede æg implanteres i æggelederen i stedet for livmoderen. Det befrugtede æg kan ikke overleve i æggelederen og kan forårsage alvorlige komplikationer for både mor og barn.

Det mest almindelige symptom på en ektopisk graviditet er vaginal blødning eller pletblødning, som sker på grund af brud på æggelederen. Andre symptomer omfatter smerter i nedre mave, bækkensmerter, kvalme, opkastning, feber, kulderystelser og diarré.

Læger kan anbefale en D&C for at fjerne eventuelt resterende væv fra livmoderen eller en laparoskopisk operation for at fjerne eventuelt resterende væv inde fra maven.

Hvordan forebygger man ektopiske og reducerer risikoen for abort?

Ektopisk graviditet er en tilstand, hvor embryoet implanteres uden for livmoderen, normalt i en af æggelederne. Det er en livstruende tilstand, der kan føre til abort.

Den førende årsag til ektopisk graviditet er bækkenbetændelse (PID). Det kan også ske, hvis du har haft en infektion eller en operation i nærheden af dine æggeledere, såsom en æglederligation eller blindtarmsoperation. Risikoen for ektopisk graviditet øges, hvis du har haft mere end 2 tidligere episoder med PID.

Hvis du har mistanke om, at du er gravid og oplever tegn og symptomer såsom vaginal blødning, smerter i underlivet, kvalme og opkastning, feber eller kulderystelser – gå til din læge med det samme for at få en ultralyd for at bekræfte, om graviditeten er ektopisk.

Hvad skal du vide om ektopiske og hvordan de påvirker dit helbred

Ektopiske graviditeter er, når et befrugtet æg implanteres uden for livmoderen og kan være livstruende.

Den gode nyhed er, at ektopiske graviditeter er sjældne. Faktisk vil kun 1 ud af hver 40 gravide kvinder have en. Den dårlige nyhed er, at det stadig er vigtigt at vide om ektopiske sygdomme, og hvordan de påvirker dit helbred, så du kan blive behandlet, hvis det er nødvendigt.

Hvad er tegnene på en ektopisk graviditet?

En graviditet uden for livmoderen er en graviditet, der implanteres uden for livmoderen, enten i en af æggelederne eller i maven.

Tegnene på en ektopisk graviditet omfatter:

– Smerter og ubehag i bækkenområdet

– Vaginal blødning

– Mavesmerter

– Lavt blodtryk